Dapur Kekja : Nasi Goreng

Saturday, 18 December 2021

1 comment

 


belek-belek blog, takde pun resepi nasi goreng padahal inilah masakan pertama yang saya belajar dengan mak waktu umur 15 tahun. So here, saya simpan. Mungkin untuk kawan-kawan dan adik-adik yang baru nak belajar memasak. juga rujukan untuk saya.
.


Bahan : 

nasi putih yang dah disejukkan

bawang besar - 2 *
bawang putih - 4/6 ulas *
ikan bilis - 1/2 genggam (sikit jela lol) *
udang kering - 1/2 genggam *
cili padi - 3 btg * 

telur ayam - 2 biji
garam 
ajinamoto


Cara masak : 

1. Blander kasar yang bertanda * , kemudian tapis.
2. Panaskan minyak yang cukup, tumis yang diblander itu.
3. sambil tu boleh letak garam + aji.
4. agak dah coklat sikit, pecahkan telur dan biarkan telur masak dulu kemudian baru gaul bersama.
5. agak telur dah masak bersama bahan tu, baru masukkan nasi dan gaul sebati.
6. biar lama sikit dalam 5 minit, pastu done!

* tambahan , boleh goreng telur mata separuh masak pastu letak atas nasi goreng dan gaul sebati. maka jadilah seperti dalam gambar di atas!

/
selamat mencuba dan menjamu selera.


Update : weh ada weh resepi nasi goreng versi 2016. ada la kemajuan sikit untuk 2021 ni. lol 

Read More

Dapur Kekja : Taugeh masak lemak

Saturday, 11 December 2021

1 comment

 

sumber : google

Sebenarnya nak guna gambar sendiri tapi bila snap rasa macam buruk pula. Pastu google, lah memang rupa dia macam gini jelah. hahaha 

/
bersambung resepi baru. Alhamdulillah tak sangka akan terus bersambung segmen Dapur Kekja, tahun demi tahun. If ada resepi yang berulang nanti saya delete. hahaha harapnya takde. here we go lauk tengahari macam biasa, simple je #ongkampung


Bahan : 

taugeh - sebekas kecil. (penuh plastik merah yang saiz kecil)
santan - 0.5kg (itupun guna separuh je)
*bawang besar - 2 biji
*bawang putih - 6 ulas
*ikan bilis - segenggam (agak-agak awak lah, jangan banyak sgt atau sikit sgt)
kiub maggi ayam - 1 & 1/2
garam - hujung sudu teh (tapi yang ni boleh ejas nanti)

*boleh tambah carrot, sayur2 lain yang sesuai. 


Cara masak : 

1. basuh taugeh, dan rendam dalam air. nanti ada yang hitam-hitam (kulit kacang) timbul. then, buang.
2. blander yang bertanda * (blander jangan halus sgt)
3. letak periuk, buka api. masukkan yang diblander (takperlu tapis) + santan
4. kacau sehingga santan masak (always kacau) - setengah jam kot? lol
5. sambil tu, masukkan garam dan kiub maggi ayam.
6. kacau-kacau sehingga didih. if dah mendidih, baru boleh kurangkan mengacau dia. pastu kecilkan api. bagi santan masak lama nanti tahan lama. lol (sorry eh, aku tulis apa yang mak selalu cakap hahahah)
7. kemudian, tutup api. masukkan taugeh. siap!

Hidangan ni boleh gandingkan dengan ikan goreng + sambal belacan. tapi semalam saya gandingkan dengan Ikan bakar + sambal kicap. 

See you next post!




Read More

Sweet 22!

Wednesday, 8 December 2021

3 comments

 

 " Barangsiapa yang memelihara ketaatan kepada Allah di masa muda dan masa kuatnya, maka Allah akan memelihara kekuatannya di saat tua dan saat kekuatannya melemah. Ia akan tetap diberi kekuatan pendengaran, penglihatan, kemampuan berfikir dan kekuatan akal."


(Ibn Rajab)

 


Read More

3 Ways To Keep Body In Shape For Busy People

Saturday, 4 December 2021

3 comments

My mom is my inspiration to take care of my health and body shape. Most of my friend thoughts it was my sister, but that’s my mother. Mom of 7 children. The older we get, we become busy with our schedule everyday. There is no time for exercise. I do face the same thing as you do. However, there are only three ways for you to keep body in shape without exercise!


1. Turn off fan for an hour (sweating)



If you work from home and too busy with schedule. Okay then, I hope this can help for a better health. Here the tips for keep your body in shape! At least we can do for our body in a good health is sweating.
Sweating help for increase the circulation of our muscles, organs, and tissues and releases toxin from our body through sweating. Sweating is good for health and our body!


2.Wearing Cheap Shape Wear




 

Why use the expensive if you can get the cheaper with same quality? You might find about this for a long time, here is cheap shapewear for you to use while you are working because it’s feel comfort. Sometimes you feel like not wear it at all! You can get it from $8.36 


3. Wearing Whole Waist Trainer



Here is the perfect match for having your dream body shape which is wholesale waist trainers with logoThis also can use after giving birth to get your shape back! 
Wearing both also one of my mom's routine to get her body shape after giving birth 7 of her childrens.


If you are a mother and working, you should try this! For pregnancy woman, this is a good tips for you to prepare your future body shape. As simple as, you just need to wear it! And get your dream body shape!


Read More
Copyright © Faezah Mdnor. Blog Design by SkyandStars.co